A new contemporary family house

We were approached to investigate creating a larger house on this site where we gained planning permission a few years ago. The new house is three storeys tall with bedrooms above and below, with a large open plan family space onto the garden.

 

New build house for multi-generational family

Square Feet Architects have designed a new house for a contractor, for himself and his family, on a plot of land in Elstree, North London.

It was conceived to cater for multi-generational extended family living and expansive entertaining.

The house is based on a cruciform plan with primary, secondary and circulation spaces informally defined in space and structure.

The exterior uses a traditional contextual material – brick – in a modern, sculptural form together with expansive areas of glass bringing great light and views onto the re-landscaped rear garden.

The house is on site, due for completion later this year.

 

Bespoke redesign of a Hampstead house. 

Fully opening corner creating seamless flow from inside to out.

We undertook a complete renovation and extension of this 5000 sq.ft. property set in the heart of Hampstead.

The house is set on a steep site with the garden around 6m higher than the street, which results to ground floor rooms being a little dark and enclosed at the back.

Working closely with the client in developing the designs we proposed a new rear extension to house the kitchen and dining room with 3.5m tall sliding doors which open and meet at a cantilevered corner, and lead to an excavated patio space. This device has been extremely successful in bringing light into the living spaces and creating a sense of connection between the inside and the garden.

The rest of the house has been extensively refurbished to a high specification creating a large master suite on the first floor and further bedrooms and bathrooms above.

 

New 'double basement' house on a sliver site

Square Feet Architects were approached to develop a scheme for a home owner who owned a sliver of land next to their house, just off Fellows Road near Swiss Cottage.

Planning permission was won for a 'tardis' of a house, appearing as a low-rise house to the street, but extending the full depth of the site and with two further floors below ground. Light well bring light into the length and depth of the 4 bedroom house.

Work has started on site and should be completed early next year.

 

Creating an open and light interior 

The idiosyncratic exterior of the house called for an equally exciting interior.

The house, located in a small enclave off Templewood Avenue as part of the Firecrest Development, had been unaltered since being built in the 1980s. One of the primary architectural moves we made was the relocation of the main stair, opening up a triple height space over the entrance, and introducing a new curving open tread stair, made from black timber, glass and a beautifully crafted black leather handrail. This stair acts as a feature and focus to the whole house, and helps define the dining and living spaces on the mainly open plan ground floor.

We sought to rationalise and enhance the original volumes wherever possible; on the first floor there are three bedrooms all taking advantage of the original tall pitching volumes. The master suite is a single space which uses free standing wardrobes to define the sleeping and bathing areas.

We excavated into the hillside to form a basement area for gym and utility areas.

 

Full house renovation in Primrose Hill

Square Feet Architects were commissioned to completely overhaul this four storey classic Primrose Hill house.

Works included extending and opening up at the lower ground floor level to connect better to the garden and bring improved light and sense of space into the family room and kitchen.

The house’s sustainability credentials were massively in- creased with introduction of new high performance glazing, wall and roof insulation, and solar panels on the roof. 

 

Maximising space and light

We sought to make a very typical London Victorian terrace ‘rear return’ extension something a little more special and enjoyable for this family. Their existing kitchen had a very low headroom which we improved by excavating and raising ceilings, thus bringing a far better sense of space and light into the most important room in the house.

We refurbished the rest of the house, installed new bathrooms, and rearranged the bedroom accommodation so that individual family needs were sensitively responded to.

 

Making Great Spaces & Places

This is a very brief selection of projects we have been involved in over the last twelve or so years since we opened our studio, each carefully considered and designed for our very satisfied clients.