Extending a primary school on a tight urban site.

Naima JPS is a community primary school located in an area where house prices deter teachers from living locally. The school struggles to recruit teachers for this reason and so wishes to provide eight ‘keyworker’ flats on top of the existing building. The scheme also includes a new art room for the school.

The school is located on a tight island site arranged around a courtyard used as the school’s playground. Because there is no school land surrounding, a workable construction methodology whilst the school remains in operation is critical. We designed the units with prefabrication in mind from the start to minimise the disruption and hazards to the school.

The planning issues were difficult to reconcile but the proposals were finally approved at appeal.

We have also been asked to look at alternative proposals to build a covered playspace instead of flats.